Nekonečný uzel: význam

Nekonečný uzel je mocný symbol s dlouhou a bohatou historií. Nekonečný uzel se proplétá sám do sebe a vytváří nekonečnou smyčku. Nemá začátek ani konec, stejně jako koloběh života. Odtud také pochází název nekonečný uzel. Tento symbol také někdy označujeme jako věčný uzel, mystický uzel nebo slavný uzel.

Je jedním z osmi symbolů tibetského buddhismu, souboru symbolů, které představují štěstí. Z těchto osmi symbolů je nekonečný uzel nejznámější. Často se používá jako dekorativní prvek ve špercích, kobercích a dokonce i při tetování.

Z kama pochází nekonečný uzel?

Nekonečný uzel je starobylý symbol, který se v různých kulturách používá již po staletí. Jeho přesný původ není znám, ale předpokládá se, že se objevil na hliněných tabulkách z Harappské kultury (civilizace nacházející se v povodí řeky Indus). Jeho vznik se datuje do roku 2500 př. n. l. Odtud se rozšířil do Tibetu a Číny, kde jej převzali do buddhismu. Nyní se věčný uzel často objevuje v buddhistickém umění a architektuře. Objevil se také v keltských uměleckých dílech.

Nekonečný uzel význam

Jak jsme již zmínili, věčný uzel je symbolem nekonečného koloběhu života. Je to symbol zrození, smrti a znovuzrození. 

Představuje také propojení všech věcí a to, jak je vše navzájem propojeno. Představuje příčinu a následek našich činů jako vzájemně propojených bytostí, což je koncept karmy.

Nekonečný uzel je také symbolem moudrosti, protože nemá začátek ani konec, stejně jako Buddhovo nekonečné poznání. Je také symbolem spojení mezi moudrostí a soucitem. Stejně jako uzel jsou i tyto dva prvky vzájemně propletené a neoddělitelné.

Proč lidé nosí symbol nekonečného uzlu?

Lidé nosí šperky s nekonečnými uzly jako připomínku propojení všech věcí. Je to také připomínka toho, že naše činy mají následky a že na všem, co děláme, záleží. Tento symbol se také nosí jako znamení štěstí a ochrany. Věří se, že nekonečný uzel může pomoci odvrátit zlo a přinést štěstí.

Nekonečný uzel přívěšek

Nekonečný uzel v moderním interiéru

Nekonečný uzel, symbol s bohatou historií a hlubokým významem, nachází své místo i v moderním interiérovém designu. Navrhnuli a vytvořili jsme pro Vás kovovou dekoraci na zeď s motivem nekonečného uzlu. Dekorace nekonečného uzlu se skvěle hodí nad pracovní stůl, vedle oblíbeného křesla nebo do obývacího pokoje.