Živý svět pop art obrazů

Od komiksů až po spotřební zboží - pop art zahrnoval masovou kulturu využívající komerční techniky. Pochopíte-li odvážnou estetiku pop artu a jeho kulturní komentáře, pochopíte, proč okouzlil svět umění a představivost veřejnosti.

Co je to Pop Art?

Pop art je umělecké hnutí, které vzniklo v 50. letech 20. století v Británii a Spojených státech. Jednalo se o odpoveď mladých výtvarníků na změny v poválečné společnosti a jako reakce na abstraktní umění.

Průkopníky tohoto hnutí byli umělci jako Andy Warhol, Roy Lichtenstein a Keith Haring.

Cílem pop-artu bylo zpochybnit tradice výtvarného umění tím, že do umění začleňoval kulturní ikony a masově vyráběné prvky.

Termín "pop-art" poprvé použil v roce 1954 britský umělecký kritik Lawrence Alloway k označení umění, které zahrnuje populární a masovou kulturu.

Zatímco abstraktní expresionismus se soustředil na emocionální intenzitu, pop-art zahrnoval populární a masovou kulturu a zaujímal odtažitý a ironický postoj.

Pop-art využíval aspekty masové kultury, jako je reklama, komiksy a populární zábava. Toto hnutí nově definovalo umění tím, že do uměleckých děl začleňovalo běžné předměty a ikony populární kultury.

Pop art umělci a ikonické obrazy pop-artu

Andy Warhol

Andy Warhol byl vůdčí osobností hnutí výtvarného umění. Ve svých dílech používal populární ikony a masově vyráběné komerční zboží. Jeho slavné plechovky Campbellovy polévky využívaly obraz komerčního výrobku. Warholův diptych Marilyn obsahoval barevný sítotisk slavné herečky Marilyn Monroe.

Roy Lichtenstein

Lichtenstein byl také významným popovým umělcem. Byl známý svými obrazy inspirovanými komiksy, v nichž používal techniku Ben-Day dot. Jeho obrazy Whaam! a Drowning Girl patří k jeho nejznámějším dílům.

Whaam! zobrazuje stíhací letadlo střílející raketu, nakreslené stylem napodobujícím komiksový panel. Drowning Girl zobrazuje plačící ženu v podobném komiksovém stylu.

drowning-girl-roy-lichtenstein Drowning Girl, Roy Lichtenstein

David Hockney

David Hockney byl anglický malíř a grafik. Studoval na umělecké škole Royal College of Art v Londýně, zde potkal Ronalda Brooks Kitaj. Setkání mělo na jeho kariéru rozhodující vliv - Kitaj ho přesvědčil, aby se nevěnoval abstraktnímu umění, ale pop artu, který si Hockney osvojil dokonale.

Mezi jeho nejznámější díla patří portréty, krajiny a obrazy bazénů, které zachycují životní styl Kalifornie. Hockneyho inovativní používání více perspektiv a fotografických technik v jeho dílech z něj učinilo vlivnou osobnost hnutí pop-artu.

A-Bigger-Splash A Bigger Splash, David Hockney

Živý svět Pop-Artu

Zářivý, okouzlující a energický svět zobrazený v pop artu oslavoval hospodářský rozmach po druhé světové válce a vznik populární kultury. Pop-art využíval techniky komerční masové produkce s použitím tvrdé malby, koláže a nalezených předmětů.

Odvážný a výrazný styl

Hnutí pop-artu se vyznačuje odvážným a výrazným stylem. Umělecká díla obvykle obsahovala jasné barvy a ostré linie. Témata se točila kolem populární a masové kultury, která byla prezentována přímočaře a bez idealizace. Mezi běžné symboly pop artu patří lahve od Coca-Coly, plechovky od Campbellovy polévky a komiksy. Tyto běžné předměty jsou izolovány a prezentovány způsobem, který diváka podněcuje k tomu, aby předmět ocenil v novém světle.

Cílem hnutí pop artu bylo smazat hranici mezi "dobrým" a "špatným" vkusem.

Kdo byl Andy Warhol?

Andy Warhol byl známý americký umělec, který byl vůdčí osobností pop artu. Mezi jeho nejznámější díla patří obrazy plechovek Campbellovy polévky a Marilyn Monroe. Vytvořil mnoho obrazů, filmů a dalších děl zkoumajících vztah mezi uměleckým vyjádřením, kulturou celebrit a reklamou, která vzkvétala v 60. letech 20. století.

marilyn-min Marilyn Monroe

Warhol začal svou kariéru jako úspěšný reklamní ilustrátor, který vytvářel kresby pro reklamy na obuv. Poté přešel do světa výtvarného umění a proslavil se svým pop artem, v němž často používal mechanický a neosobní styl. Jeho ateliér zvaný The Factory se stal známým undergroundovým místem, kam se sjížděli newyorští bohémové a celebrity.

maxresdefault The Factory, ateliér Andyho Warhola

Jeho obrovský vliv na následující generace umělců mu zajistil status jedné z nejvýznamnějších osobností umění 20. století. Warhol ukázal, že umění lze nalézt i v těch nejvšednějších aspektech současné kultury a že i samotná sláva může být uměleckou formou. Jeho nekonvenční život a umění dodnes fascinují a ovlivňují umělce a kulturní osobnosti.

Kovové obrazy pop art

Hledáte originální a poutavý způsob, jak oživit váš interiér? Pak vás zaručeně nadchnou naše kovové obrazy pop art obrazy inspirované hnutím Pop Art.